Sadako og de 1000 tranene
Historien om Sadako, jenta som ble rammet av leukemi etter atombombingen av Hiroshima, er kjent over hele verden. Dette er mer enn en fortelling om ei jente. Den beskriver skjebnen til mange overlevende i Hiroshima og Nagasaki, samt fra andre steder i verden der atomvåpen er blitt prøvesprengt.
Sadako Sasaki var to år gammel da atombomben falt over hennes hjemby Hiroshima, Japan. Hun befant seg 2 km fra bombens nedslagsplass. I motsetning til de omkring 140 000 menneskene som ble drept og de som ble skadet, unnslapp Sadako atombomben uten synlige skader.
Symptomene begynner å vise seg
Da Sadako var blitt 11 år gammel ble hun tatt ut på stafettlaget for sin skole til den årlige idrettsturneringen. Hun ble veldig glad og stolt, og da dagen kom førte hun laget sitt til seier. Sadako hørte ikke så mye av applausen fordi hun var så svimmel, men det sa hun ikke til noen.
Sadako fortsatte å slite med svimmelhetsanfall og en dag falt hun om i skolegården. Hun ble lagt inn på sykehuset og der konstaterte legene at hun hadde leukemi, en kreftsykdom man nå satte i forbindelse med radioaktiv bestråling.
Tusen tranene
En dag kom hennes venn Chizuku til sykehuset med ett forgylt papir. Av papiret brettet hun en trane samtidig som hun fortalte sagnet om den hellige hvite tranen. ”Det sies at den lever i tusen år. Hvis den som er syk bretter tusen papirtraner, vil hun bli frisk”. Sadako begynte med én gang å brette papirtraner. Alle som besøkte henne tok med papir. Sadako ga aldri opp håpet om å overleve, men hun rakk bare å brette 644 traner før hun døde. Klassekameratene brettet de siste 356 papirtranene til begravelsen og Sadako fikk med seg de tusen tranene i graven.
Klassekameratene ble ulykkelige av Sadakos død og fortalte andre barn om Sadako og papirtranene. De samlet inn penger fra elever ved 3100 japanske skoler til et minnesmerke over Sadako. I 1958 sto Barnas Fredsmonument ferdig i Fredsparken i Hiroshima. På toppen av en stein står Sadako med utstrakte hender og løfter en trane av gull mot himmelen. Under momunentet kan man lese:
Dette er vårt rop,
dette er vår bønn;
fred i verden.
I 1985 startet elever ved den internasjonale skolen i Hiroshima ”Tusen traners klubb”. Klubben oppfordrer skoleklasser og andre barnegrupper over hele verden til å brette tusen papirtraner mens de snakker om Sadako og spørsmål om krig og fred. Papirtranene sendes til Hiroshima, hvor de henges opp på Fredsmonumentet.